The Goal Diggers Club en tips over videocontent
Van het vervangen van je fietsband tot het doen van je administratie: voor alles is online wel een video te vinden tegenwoordig. Ondernemers voelen zich bijna genoodzaakt om ook iets met video te gaan doen. Maar hoe doe je dat? We zijn namelijk niet allemaal video experts. Carlijn Pluijmakers is eigenaar van film- en animatiestudio REDRUM en opleidingstraject REDUCATIONS en is wel een expert op het gebied van video. Wij stelden Carlijn een aantal vragen om jouw videocontent naar een hoger niveau te tillen.
Lees hier het interview op de website van The Goal Diggers Club.
Carlijn Pluijmakers, eigenaar film- en animatiestudio REDRUM, deelt tips om jouw videocontent naar een next level te tillen
Van het vervangen van je fietsband tot het doen van je administratie: voor alles is online wel een video te vinden tegenwoordig. Ondernemers voelen zich bijna genoodzaakt om ook iets met video te gaan doen. Maar hoe doe je dat? We zijn namelijk niet allemaal video experts. Carlijn Pluijmakers is eigenaar van film- en animatiestudio REDRUM en opleidingstraject REDUCATIONS en is wel een expert op het gebied van video. Wij stelden Carlijn een aantal vragen om jouw videocontent naar een hoger niveau te tillen.
REDRUM
Na vijf jaar gewerkt te hebben in accountancy gooide Carlijn Pluijmakers het roer om en kwam ze bij film- en animatiestudio REDRUM terecht. Inmiddels is ze een van de eigenaren en werkt REDRUM met 30 man voor grote nationale en internationale klanten als Aviko, ING, Casio en RTL. Met REDUCATIONS leidt REDRUM middels een opleidingstraject filmers en animatoren gerichter op. Carlijn: “Hierdoor wordt de markt beter en profiteren wij als REDRUM, maar ook andere goede studios van dit talent. Hoe beter de mensen, hoe beter je product.”
Veel YouTubers gebruiken een intro voor hun video’s. Waar moet een goede intro van een video aan voldoen?
Carlijn: “De branding van je bedrijf is heel erg belangrijk, ook in film. Een enorme open deur, maar we zien het nog te vaak niet gebeuren. Een goede intro laat zien wie jij als bedrijf bent. Gebruik je huisstijl kleuren, jouw lettertype en laat een kwalitatief goede intro maken als je het zelf niet kunt. Omdat je het vaak gebruikt, kun je hier best een bedrag voor reserveren. Zie het als jouw winkelruit waar mensen stil blijven staan. Of doorlopen als het er niet uitziet of niet aanspreekt.”
Waar moet je op letten bij het selecteren van content?
Carlijn: “Kies voor kwalitatief goede content. Mooi van kleur, goed gefilmd en zorg dat er een signatuur ontstaat. Dat is belangrijk voor jouw herkenbaarheid. Trek dit ook door naar wat je post op social media. Wij bieden met REDRUM een social media content abonnement aan waarbij we van te voren voor de klant bedenken wat er gepost gaat worden. Gifjes, inhakers, foto’s, films: allemaal in de huisstijl van de klant. We wisselen daarbij funny content af met inhoudelijk zodat volgers betrokken raken en blijven bij het merk.”
Hoe lang is de ideale video en waarom is dit een goede lengte?
Carlijn: “Dat is lastig te zeggen. Er zijn natuurlijk diverse producties met verschillende doeleinden. Ook ligt het er heel erg aan wat je wilt vertellen. Maar over het algemeen is tussen de 30 seconden en 1 minuut een lekkere lengte voor een goede spanningsboog voor een product- of bedrijfsvideo. Hierin kun je inhoudelijk best veel vertellen en houd je, als het goed gemaakt is, de aandacht van de kijker vast.”
Waar moet je op letten als je jouw video op social media deelt?
Carlijn: “Op social media kun je een teaser van jouw film gebruiken. Wij werken met het editprogramma Premiere Pro. Begin meteen met je boodschap of een pakkend beeld. Bedenk maar hoe jij zelf scrolt: je blijft alleen hangen als iets interessant is of opvalt. Aan het einde van de teaser kun je met typografie verwijzen naar bijvoorbeeld de website of YouTube-kanaal. Dit kun je ook doen in de tekst onder je post. Een goede tip is ook om ondertiteling toe te voegen wanneer er gesproken wordt in de film. Stel dat je een teaser maakt van maximaal 15 seconden, dan kun je deze ook gebruiken als sponsored film in Instagram Stories. Op Facebook wordt over het algemeen hetzelfde aangehouden, maar is een langere film meer geaccepteerd. Op Linkedin is het ook heel erg interessant om film te gebruiken als hier een deel van jouw doelgroep zit. Dit wordt nog weinig gedaan waardoor je meer opvalt. Inhoudelijk zou ik qua content zeggen: Instagram = beauty, Facebook = funny en LinkedIn = business.
Wat is je tip voor iedereen die iets met videocontent wil doen, maar de stap nog niet heeft genomen?
Carlijn: “Net als met ondernemen is filmen gewoon veel doen. Pak die camera en ga aan de slag. Natuurlijk is het belangrijk dat je met kwalitatieve spullen werkt, maar nog veel belangrijker is hoe je deze gebruikt. Probeer je open te stellen voor alles om je heen. Een bordje met typografie in een hotel, graffiti op een muur, mensen op straat: inspiratie is overal. Pak een keer een ander kader en kijk veel op sites die je inspireren. De site Fubiz is daar een goed voorbeeld van. Met ons opleidingstraject REDUCATIONS helpen we hierbij. We leiden mensen een half jaar op, 1 dag per week. Je leert filmen, monteren, animeren, storytellen en je bouwt een portfolio op zodat je snel aan de slag kunt als filmmaker bij een bedrijf of voor jezelf. De studenten zijn super divers. Van vloggers tot carrièreswitchers en van filmers tot illustratoren.”
In het kader van sharing is caring: wat is jouw ultieme ondernemerstip voor iedereen die ook een eigen onderneming wil beginnen?
Carlijn: “Hard werken en positief zijn. Je moet er veel uren in (willen) steken. Als je nu een plan hebt om er daarna een manager op te willen zetten, dan is het misschien niet jouw passie. Je moet ook risico’s durven nemen. Doe dit wel alleen met geld dat je hebt. Geen geld uitgeven voordat je het verdiend hebt. En verzamel mensen om je heen die kritisch durven zijn. Leer van de kritieken en tegenslagen en zet dit om naar nieuwe ideeën. Positief denken en geen beren op de weg zien. En heb je een keer een baaldag? Ga even iets doen waar je goed in bent. Een leuke klant mailen, sparren met een collega of vriend of iets anders waar je energie van krijgt. Minder leuke dingen horen erbij, maar probeer ze je zo min mogelijk aan te trekken. Wakker liggen heeft geen zin. De dag erna weer volle bak er tegenaan wel. En vergeet niet te genieten. Ondernemen en jezelf ontwikkelen is zo ontzettend leuk!”