Blog: Skills zijn belangrijker dan een diploma

Wij zien ze natuurlijk op social media voorbij komen en delen ze zelf ook: foto’s en filmpjes van trotse studenten met een diploma voor hun neus. Net afgestudeerd, een kersverse krabbel onderaan het document. En wij zijn trots op iedereen die zich laat onderwijzen, die iets wil bereiken in dit leven en die slimmer en beter wil worden – op welk gebied dan ook. Maar met een diploma alleen ben je er nog niet.

Wij geloven namelijk eigenlijk niet in diploma’s aan het einde van een jarenlange studie. De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging en verandert snel. Voordat je klaar bent met je studie, is de vraag alweer gewijzigd. Werknemers moeten flexibel meebewegen met die vraag in de markt en zich dus voortdurend blijven ontwikkelen om relevant te blijven voor hun werkgever. Werkgevers op hun beurt moeten het belang inzien van de aanhoudende ontwikkeling van hun medewerkers, zodat zij interessant en van waarde kunnen blijven voor de wereld. Het gaat om mensen, niet om banen.

Bij Reducations geloven wij daarom veel meer in een skills-paspoort dan in een diploma. Als wij bij REDRUM mensen aannemen, kijken we nog net naar een CV: we zijn nieuwsgierig naar iemands werkachtergrond. Maar welke opleiding je hebt gevolgd, vinden wij eerlijk gezegd niet heel interessant. Veel liever willen wij weten wat je kunt en wie je bent. Wij kijken naar jouw kennis en vaardigheden en naar jouw unieke persoonskenmerken: welke creativiteit breng je met je mee, hoe is het gesteld met je emotionele intelligentie, waar ligt jouw overtuigingskracht en in hoeverre breng je innovatie? Dát zijn kenmerken die in ieder werkveld van belang zijn. Die kun je aanvullen met relevante skills.

Daarom werken wij bij Reducations voornamelijk aan die skills. Wij bieden praktische opleidingen en werken aan je portfolio. Reducations is opgericht door en gevestigd boven film- animatiestudio REDRUM in Ede: dichter bij het werkveld kun je niet worden opgeleid. Docenten krijgen bij Reducations nooit een fulltime dienstverband: wij willen dat zij feeling met andere takken van sport en actuele kennis behouden. 

Wij geloven namelijk enorm in ‘netcentrisch leren’: zowel studenten als docenten leren voortdurend nieuwe dingen bij en het maakt eigenlijk niet uit waar die kennis vandaan komt. Zolang de kennis maar relevant, actueel, aantrekkelijk en juist is. Daarom zijn wij voorstander van instellingen die gebruikmaken van elkaars kennis. We willen opleidingen niet afschermen, maar juist samenwerken. Wij willen docenten uitwisselen, experts inzetten, grensoverschrijdend werken en van school naar school kunnen hoppen zonder dat dat torenhoge kosten met zich meebrengt. Wij willen dat studenten de regie hebben over hun eigen leerplan: zij moeten zich ontwikkelen op een manier die bij hen past! Daarom moeten zij zelf kunnen kiezen wat zij interessant vinden en hoelang ze zich daarin willen verdiepen. 

 Bij Reducations staan wij niet alleen in deze denkwijze. Er wordt op Europees niveau gekeken naar instrumenten om een skills-paspoort te integreren en ook Fieldlab ‘House of Skills’ werkt hier hard aan samen met bedrijven, brancheorganisaties, werknemers- en werkgeversorganisaties, kennisinstellingen, onderwijs, gemeenten en het UWV. Niet het behalen van diploma’s staat centraal, maar juist het registreren, ontwikkelen en benutten van skills. Alleen zo kunnen wij optimaal inspelen op de dynamiek van de huidige arbeidsmarkt.

Werknemers en werkgevers matchen op basis van skills in plaats van op basis van diploma’s helpt ons richting een flexibele arbeidsmarkt, waar mensen kunnen doen wat zij leuk vinden, kunnen kiezen waar zij op dat moment behoefte aan hebben en kunnen laten zien waar zij goed in zijn. Een skills-based arbeidsmarkt biedt bovendien meer gelijke kansen en lost de krapte op die arbeidsmarkt veel sneller op. Wat ons betreft zien we bij REDRUM dus alleen nog maar gezellig vormgegeven skills-paspoorten tegemoet; dan krijg je van ons een dikke smiley-stamp voor ontvangst!