Blog: Leren als lifestyle

Leren om te werken en werken om met pensioen te gaan; die levenshouding is verledentijd. We worden steeds ouder en daarmee moeten we ook langer werken. Hierdoor moeten we ons leven anders inrichten en de focus leggen op een leven lang leren. Moeilijk of juist leuk? Dat is aan jou.

Levensverwachting

Als jouw vader bakker of juwelier was, werd jij dat waarschijnlijk ook. Zo werkte het vroeger, maar die tijd is voorbij. Tegenwoordig is de “keuze reuze”, maar dat maakt het er lang niet altijd makkelijker op. Zeker nu we steeds langer moeten werken omdat we steeds ouder worden. De gemiddelde levensverwachting de nieuwste generatie ligt rond de negentig jaar en een stel geluksvogels zal zelfs de honderd halen. Burgermeesters krijgen het in de toekomst dus een stuk drukker met oudjes feliciteren.

Door die stijgende levensverwachting gaan we steeds later met pensioen. Hoe ga je zo’n lange loopbaan zinvol invullen? Door een leven lang te leren. Hoe oud je ook wordt, nieuwe dingen leren houd je brein jong. Eén carrière is verleden tijd; we gaan nu steeds nieuwe opleidingen en cursussen volgen. Leren wordt een lifestyle.

Werkend leren

Deze veranderingen vormen een uitdaging voor het huidige onderwijssysteem. Want dat is nog steeds gericht op het driefasensysteem: leren, werken en dan met pensioen. Om het onderwijs toekomstbestendig te houden, moeten we naar een samenwerking met het werkveld streven. Als er een sterke connectie komt tussen het werkveld en onderwijsinstanties kunnen we sneller inspelen op de actualiteit – bedrijven worden door marktwerking altijd genoodzaakt tot innovatie –  en kunnen we sneller schakelen. Daarbij profiteren bedrijven er ook van om hun werknemers door te laten leren. Een vruchtbare wisselwerking, lijkt ons zo.

Nieuwe generaties

Naast dat onze levensverwachting ons uitdaagt om onszelf steeds opnieuw uit te vinden, zijn Generatie Y en Z ook op zoek naar betekenisvol werk. Financiële zekerheid is niet meer drijfveer nummer één. Ze willen een bestaan waar ze blij van worden en kijken per levensfase waar ze behoefte aan hebben. Dan is het ook zaak dat je kunt switchen van carrière. Daarnaast zorgt leren er ook voor dat je ontdekt wat je wilt in het leven. Het onthult opties waarvan je eerst het bestaan nog niet wist.

Studies stapelen

De instelling van Generatie Y en Z is vernieuwend, maar ze hebben gelijk: als je zoveel jaren moet werken, waarom zou je dan niet iets doen wat je echt leuk vindt? De grote uitdaging voor veel mensen is datgene vinden waarin je uitblinkt en waar je energie van krijgt. Creative Academy Reducations is dé plek waarin je dit experiment met jezelf aan kunt gaan. We zijn gekoppeld aan film- en animatiestudio REDRUM; zij geven ons vernieuwende ideeën om onze cursussen naar te vormen. Op die manier blijven studenten meekomen met de ontwikkelingen in het werkveld.

Verder bieden we studenten de mogelijkheid om modulair te leren; je begint bij een van onze opleidingen en gaat dan door naar de volgende die je leuk vindt. Zo kun je studies stapelen en verschillende facetten van jezelf onderzoeken. Zo ontdek je jezelf met elke workshop en cursus een beetje meer. Die soul searching trip naar India heb jij niet meer nodig.