In de Buurt Ede: Carlijn onderneemt het

Het woord ‘stilzitten’ komt niet voor in het vocabulaire van de Edese Carlijn Pluijmakers-Emmen (37). Zij jongleert dagelijks met een filmopleiding, film- en animatiestudio, makelaarsbedrijf, fotostudio, thuisschoolplatform en ga zo maar door. Dat is nog lang niet alles.

Lees hier het interview op de website van In De Buurt EDE.

Van filmopleiding tot thuisschoolplatform: Carlijn onderneemt het

22 januari 2021 / Hanneke van Olst

 

Het woord ‘stilzitten’ komt niet voor in het vocabulaire van de Edese Carlijn Pluijmakers-Emmen (37). Zij jongleert dagelijks met een filmopleiding, film- en animatiestudio, makelaarsbedrijf, fotostudio, thuisschoolplatform en ga zo maar door. Dat is nog lang niet alles. 

Nieuwe projecten stampt Carlijn uit de grond alsof het niets is. Vaak zijn ze net een tikkeltje anders dan je gewend bent. Dat komt omdat ze voortborduurt op eigen ervaringen, legt ze uit. Een voorbeeld: “Als kind vond ik school niet leuk. Ik was veel meer een praktijkkind en ging op mijn negentiende bij een bedrijf werken om zo te leren. Nu denk ik na over de vraag: hoe kan school leuk worden voor mensen die van praktijk houden?”

Vanuit deze gedachte startte ze Reducations: een film- en animatieopleiding voor iedereen die aan zijn of haar portfolio wil bouwen. Voor starters kan de drempel naar de filmwereld te hoog zijn. Studenten wandelen hier met een flink portfolio weer naar buiten of blijven plakken bij Redrum.

Redrum

Met Redrum begon én begint het allemaal. Dit is een film- en animatiestudio (in een omgebouwde, monumentale paardenstal op het kazerneterrein) waar ondertussen al dertig creatievelingen aan het werk zijn. Hier heeft Carlijn sinds 2018 haar eigen kantoor en studio. Alle medewerkers werken hier (als er geen corona is) aan een lange tafel en kantoorhond King Louie scharrelt gezellig rond.

Het begon allemaal op een zolderkamer in Ede. Hier startte Carlijn het bedrijf met twee partners. Zelf kwam ze uit de accountancy, de andere twee parters uit de televisiewereld. “Ik ging toen al meer naar concept en branding. Hoe kun je een bedrijf vermarkten, die vraag vond ik interessant. Zo is Redrum ontstaan.”

Redrum mag ondertussen grote namen zoals supermarkt Dirk, Xenos en Aviko als klant noemen. Het is voor Carlijn nog steeds de basis van al haar werkzaameden. “Door Redrum ben ik ‘aangezet'”, vertelt ze met een glimlach. Dat blijkt uit de praktijk: het ene na het andere project komt uit haar koker.

‘Nieuwe makelaar’

Zo staat Carlijn aan de wieg van Dingdong Verkocht, een ‘nieuwe makelaar’ waarbij je als huisverkoper veel meer de touwtjes in handen hebt dan bij een ‘gewone’ makelaar. “Dingdong is ontstaan toen ik mijn eigen huis verkocht en dacht: je zou toch gewoon binnen moeten kunnen lopen?” Een ander project van haar is het verhuren van haar eigen camper. “Dat is ook iets wat eigenlijk uit de hand is gelopen”, vertelt ze met een glimlach. “Die camper kocht ik voor mijn eigen gezin, maar ik dacht daarna: we gebruiken hem drie keer per jaar, dan kan ik er toch ook anderen blij mee maken?”

“Ik denk in oplossingen, zie geen beren op de weg. Uiteindelijk kom ik ze wel tegen, maar dan ben je al zo ver dat je ze oplost”, legt ze uit. “Ik probeer wel altijd om een team om me heen te krijgen waar ik alles mee samen doe. Mensen die net zo enthousiast zijn en zichzelf blijven uitdagen.” Zo pakt collega Matthijs Dingdong Verkocht op en is Lydia opperhoofd bij Reducations.

Ideeën pitchen op kantoor

“Ik pitch mijn ideeën vaak op kantoor”, licht Carlijn toe met grijns. “Als ik mijn team dan glazig zie kijken, weet ik dat ik er nog wat aan moet schaven. Die tip zou ik iedereen mee willen geven: deel je ideeën. Zo kom je achter de behoefte in de markt.”

Zo is het met Hubhub ook gegaan. Toen de scholen sloten, werden de film- en animatiestudio’s van Redrum omgetoverd tot klaslokalen. Van hieruit werd online les gegeven, door een echte docent en met twee nep-leerlingen: acteurs zodat de ‘klas’ niet zo leeg voelt. ‘Thuis naar School’ heette het initiatief en ouders konden hun kind hiervoor aanmelde. “Scholen zagen Thuis naar School toch als concurrentie. We hebben het concept nu aangepast. Scholen kunnen zich aansluiten en iedere dag zelf live lessen geven, vanuit de eigen klas.” Hubhub, zo heet het initiatief nu, regelt eventueel een laptop, camera en microfoon.

Oplossingen voor het lerarentekort

Via het platform kunnen scholen ook gebruikmaken van de matchfunctie voor experts, invalkrachten en collega docenten. Handig als een docent uitvalt. Bovendien geeft Hubhub gratis trainingen aan docenten over hoe online lesgeven werkt. “We willen laten zien hoe online lesgeven leuk kan zijn. Dat het nu even je tanden erin bijten is, maar dat op termijn effect heeft.”

“Innoveren is lastig”, gaat Carlijn door. “Mensen zijn geneigd om in gedrag te blijven hangen. Ook het onderwijs verandert. Ik ben voorstander van fysieke scholen hoor, maar het lerarentekort blijft. Daarom hebben we een systeem bedacht met een flexpool. Veel van de mensen die daarin zitten komen uit het onderwijs en kunnen invallen of gastlessen geven. Maar niet allemaal. Er zijn bijvoorbeeld ook mensen die les kunnen geven over beweging of diversiteit. Onderwerpen die docenten zelf niet behandelen.”

Je leven lang leren

Het motto van Reducations is: blijf je leven lang leren. Een motto waar Carlijn zelf ook graag naar luistert. Ideeën voor de komende maanden heeft ze dus al genoeg. “Ik wil samenwerkingen zoeken met opleidingsinstituten zoals de WUR, CHE en Aventus. Hubhub vraagt nu veel aandacht, we zijn aan het nadenken over de volgende stap op het gebied van onderwijs. En afgelopen maanden zijn we erachter gekomen dat het niet uitmaakt waar je zit. Dus misschien kunnen we Redrum wel wereldwijd inzetten. Maar er kan zo opeens een nieuw idee oppoppen, wie weet.”