Hoe maak je een goed logo?

Er zijn genoeg logo’s in de wereld maar hoe maak je nu dat éne iconische logo dat heel de wereld in één oogopslag herkent én adoreert? Wij gingen voor je op zoek en hebben de belangrijkste handvatten voor je op een rij gezet. Een tipje van de sluier: keep it simple!

A little history
Waar komt het logo eigenlijk vandaan en hoe is het ontstaan? Hiervoor springen even een paar eeuwen terug in de tijd naar de oude Grieken. De geschiedenis van het logo begint namelijk daar. Het woord ‘logo’ is afgeleid van het woord ‘logos’ en betekent ‘naam’. En met een logo geef je ergens identiteit aan. Makes sense, toch? Vinden wij wel in elk geval! Maar ook de Egyptenaren schreven al in hiërogliefen die eigenlijk niets anders zijn dan symbolen die makkelijk te onthouden waren. En wat dacht je van het Japanse en Chinese schrift? Ook dat is een visuele taal met tekens. Grafisch gezien is er namelijk veel meer gevoel in één zo’n beeld te stoppen dan in ons ‘recht-toe-recht-aan’ Romeinse schrift. Logisch dat logo’s vandaag de dag niet meer uit ons straatbeeld zijn weg te denken. 

Wist je trouwens dat een van de eerste bedrijven die een logo voerde onze eigen VOC was? Ons VOC-logo is bekend over de hele wereld! En niet alleen dat; het is ook nog eens zo’n tweehonderd jaar lang zichtbaar geweest. Veel andere logo’s ontstonden namelijk zo’n eeuw later tijdens de industrialisering. Na de Tweede Wereldoorlog nam de komst van het logo pas echt een hoge vlucht en vestigde het zich in het straatbeeld waar het vandaag de dag niet meer weg te denken is.

Wat zijn de regels voor een goed logo?
Ok. So far een beetje achtergrond maar nog veel belangrijker om te weten: waar moet een goed logo nou precies aan voldoen? Eigenlijk is er in al die jaren niet zoveel veranderd. Wat destijds voor de oude Grieken gold, telt nog steeds: herkenbaarheid. Er zijn vijf principes waaraan ieder beeldmerk zou moeten voldoen. Als je deze pijlers toepast, is de kans groot dat je een sterk logo te pakken hebt. En dat wil je! Het gaat om de key ingredients: eenvoud, herkenbaarheid, tijdloosheid, gepastheid en veelzijdigheid. Waarom? Dat leggen we je hieronder uit!

Vuistregel 1: hou het simpel
Qua ontwerp van een logo geldt: hoe simpeler hoe beter. Denk aan de gele letter M van McDonalds of de iconische ‘swoosh’ van Nike. Een eenvoudig ontwerp zorgt voor een hoge herkenbaarheidsfactor en zorgt ervoor dat het beeldmerk memorabel is. Goede logo’s hebben iets unieks zonder het te overdrijven. Dit principe wordt ook wel het K.I.S.S.-Principe genoemd (Keep It Simple, Stupid). Ga dus niet aan de slag met complexe figuren en een ingewikkeld lijnenspel want dat wordt…hoe zullen we het aardig zeggen? Drie keer niks. 

Vuistregel 2: maak het memorabel
No pressure maar toch…hoe gedenkwaardiger het logo hoe beter het blijft hangen. Een beeldmerk hoeft het bedrijf niet letterlijk uit te beelden. Het Harley Davidson-logo is bijvoorbeeld geen motor en het Nokia-logo geen mobiele telefoon. Een logo is puur bedoeld als identificatie van het bedrijf dus als je het memorabel wil maken, liever geen letterlijke beeldvertaling. Waar dit heel goed gelukt is, is bij het iconische stuur van Mercedes, het blauwe vogeltje van Twitter of het wereldberoemde appeltje van Apple. Wat deze logo’s gemeen hebben is directe herkenbaarheid door iconisch design, in alle drie de gevallen zelfs zonder naam in hun logo om alleen al de kracht van goed designwerk te laten zien.

Vuistregel 3: maak een tijdloos ontwerp
Een goed logo gaat jarenlang mee en is tijdloos. Een uitspraak die bij dit principe hoort, is leave trends to the fashion industry. De identiteit van een bedrijf is niet bedoeld om vaak vernieuwd te worden en ook niet om de stijl van de massa te volgen; het hoort op te vallen tussen de rest! Kijk bijvoorbeeld naar het logo van Google, deze is in de loop der jaren wel wat veranderd maar in de basis altijd hetzelfde gebleven. Hetzelfde geldt voor Coca-Cola. Zij hebben sinds 1885 niks drastisch veranderd. Pepsi daarentegen heeft zijn logo wel elf keer aangepast. Benieuwd hoe de transformatie van de logo’s van Coca-Cola en Pepsi er door de jaren heen uitziet? Bekijk hier de tijdlijn van beide logo’s – en see and judge for yourself. 

Vuistregel 4: maak een logo dat past bij de doelgroep
Natuurlijk kies je een logo dat goed bij het bedrijf past, maar het is misschien nog wel veel belangrijker om dit af te stemmen op de doelgroep van het merk. Het is van belang dat de doelgroep zich kan vinden in de huisstijl en dus ook het logo. Kies jij een super kleurrijk logo met gekke vormen, maar ontwerp je voor een accountant? Dat kan, als de account heel specifiek jonge of hippe creatievelingen als klant zoekt. Heeft die dat niet? Dan is het goed je af te vragen of die experimentele logo vorm wel zijn doel behaald en hoe je als bedrijf overkomt. Hetzelfde geldt als de doelgroep voornamelijk kinderen zijn en je een heel serieus logo ontwerpt in zwart-wit tinten. Je hebt de schijn direct tegen - en mensen associëren zich niet direct met jouw merk. Zonde! 

Vuistregel 5: zorg dat het veelzijdig in te zetten is
Een beetje een open deur maar toch goed om te vermelden vonden wij: een logo staat nooit op zichzelf en moet dus goed passen binnen de héle huisstijl. Het logo mag zowel qua kleuren als vormen niet afwijken dus daar moet je rekening mee houden bij het ontwerpen.

Opleiding Graphic Design
Wil je meer weten over het maken van een goed logo of zou je dit willen leren van een industry professional? Dan is onze achtdaagse cursus Graphic Design misschien wel wat voor jou! Tijdens de opleiding leer je de basisprincipes van grafisch ontwerpen en leer je wat een logo herkenbaar maakt en wat een goed ontwerp is. Ook leer je je eigen ontwerpfilosofie te ontwikkelen en ga je experimenteren met vormen, kleuren, typografie, letters en compositie. Meer informatie over onze opleiding vind je hier!