Blog: Ge­personaliseerd en flexibel onderwijs

Wat nog geen vier jaar geleden begon als ‘leuk idee’ is inmiddels uitgegroeid naar een school met honderden studenten per jaar en een groot, geweldig, docententeam. Met REDRUM als thuisbasis schakelen wij snel in ons aanbod en nieuwe opleidingen poppen in sneltreinvaart uit de grond. Denk aan 3D-fashion, esports en AV/VR/MR. Wij rennen niet achter de trends aan, maar lopen vooruit op de beroepen van de toekomst. Benieuwd? Lees ons eerste artikel en laat je afstoffen ;-)

Zelf kiezen wat en wanneer jij wilt leren

Daar zit ze dan: columnist, illustrator, documentairemaakster en nu ook onze docent Lize Korpershoek, onder de balken van het sfeervolle klaslokaal van Reducations op het voormalige kazerneterrein van Ede. Op de zolder van een pand waar vroeger paarden en militairen gestationeerd waren, hangen nu onze studenten aan haar lippen. Apetrots zijn wij, op dit soort samenwerkingen en onze fantastische studenten. 

Die studenten zijn heel divers: sommigen zijn beginnend in het filmvak en komen net van een middelbare school. Anderen hebben al veel ervaring opgedaan als animator of in een ander creatief beroep. Dagelijks zien wij een bont gezelschap van schoolverlaters, ZZP’ers, beterworders en carrièreswitchers onze school binnenkomen. Allemaal willen zij (nog) beter worden, een netwerk opbouwen en hun portfolio uitbreiden. En natuurlijk de allerbeste van Nederland worden. Of misschien wel ver daarbuiten.  

Creative Academy Reducations is in 2017 opgericht door film- en animatiestudio REDRUM, omdat wij een sterke behoefte voelen mensen op te leiden naar de behoefte van de markt. Wij zien teveel standaard opleidingen van vier jaar, waar je kennis opdoet die alweer verouderd is wanneer je eindelijk je diploma op zak hebt. Tussentijds bijscholen en snel schakelen is in ons vak vol innovaties en ontwikkelingen wat ons betreft een must, maar voor grote organisaties die soms ook nog eens met allerlei regels en overheidsbemoeienissen rekening moeten houden vrijwel onmogelijk. Bovendien verloopt ieder mensenleven anders. Soms gaat het een poosje wat minder lekker, wil je er een aantal maanden tussenuit of krijg je een interessante klus aangeboden. Ook daar zou je wat ons betreft je opleiding op af moeten kunnen stemmen.

Dit is ook wel nodig, want studenten hebben steeds meer behoefte aan gepersonaliseerd en flexibel onderwijs. Een leven lang leren is niet meer een toekomst ding. Het is essentieel om van waarde te blijven bij de organisatie waar je komt te werken of al voor werkt. En dat wordt niet één carrière. Dit worden er meerdere. Omdat de wereld sneller ontwikkelt dan ooit tevoren moet je meebewegen en wendbaar zijn.

Reducations is een particuliere school; CRKBO-geregistreerd en een erkend opleidingsinstituut. Van een ‘leuk idee’ is het inmiddels uitgegroeid naar een school met honderden studenten per jaar en een groot, geweldig, docententeam. We hebben onderzocht of het interessant zou zijn een overheidsschool te worden, maar dan hebben we niet meer de wendbaarheid die nodig is. Wij schakelen snel in ons aanbod en nieuwe opleidingen poppen in sneltreinvaart uit de grond. Denk aan 3D-fashion, esports en AV/VR/MR. Wij rennen niet achter de trends aan, maar lopen vooruit op de beroepen van de toekomst.

Daarnaast zijn we inmiddels ook een broedplaats geworden voor het ontwerpen van opleidingen die later in het reguliere onderwijs worden geplugd. Denk aan een filmminor voor CHE, esports voor Aventus en docenten van andere scholen die onze opleidingen volgen. Zo kunnen we ons eigenwijze plan trekken, voorop lopen én de onderwijsinstellingen helpen. 

De wereld vaart wel bij creatieve en geïnspireerde geesten. Ook als je geen creatief beroep hebt, is het fijn om je af te laten stoffen. Wij leren je omdenken, snel schakelen, oplossingen bedenken met een luchtiger mindset en bieden een netwerk. En je hoeft je dus niet te committeren aan een jarenlange opleiding met dito verplichtingen omdat je modulair stapelt. Bij ons kies je zelf wat voor jou relevant is, waar je zin in hebt en waarvoor je op dat moment de tijd en het geld hebt. Wij hebben onze eigen school vormgegeven, zodat jij je eigen opleiding en werkleven kunt samenstellen. Zo hoort het toch eigenlijk ook?