Documentary
20 lessen | 25 weken Als documentairemaker wil je een verhaal vertellen. Of dat nou jouw verhaal is of dat van een ander; je bent nieuwsgierig en dompelt je graag onder in elke belevingswereld. De docenten leren je in 20 intensieve lessen hoe je het verhaal dat jij wilt vertellen met video overbrengt en vertaalt naar interessant beeld.
Programma
Het is jouw grote droom om documentaires te maken waarmee je impact maakt, maar waar te beginnen? Hoe vind je een verhaal dat de moeite waard is om te vertellen? Documentaire docent Anne van Campenhout (Idfa en Cinekid award) Foreplay 2020 en (internationaal genomineerd) Chickens for Kimaru 2018 ) en docent Brian den Hartog (o.a. A Dialogue with Cyberspace, 2018) gaan je hierbij helpen. Ze geven je les in storytelling – hoe vertaal je jouw idee naar een documentaire en hoe vertel je het dan - het opschrijven van je idee, welke filmische keuzes kan ik maken en hoe maak ik ze eigen en hoe valt alles samen in de montage?
Tijdens de opleiding 'Documentary' werk je via een aantal korte oefeningen toe naar een eigen documentaire. Die wordt aan het einde van de 'documentairecursus' vertoond op het filmfestival waar alle Reducations-studenten en filmmakers bij zullen zijn.
Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat ga je concreet leren?
- Wie ben jij als maker?
- Hoe zet ik mijn idee op papier?
- Hoe zet je scènes op?
- Hoe interview je?
- Implementatie A.I.
- Oefen met verschillende manieren van documentaires maken
- Aan het einde van deze opleiding heb je in je portfolio: een zelfportret, een human-intrest portret, een vrije documentaire
- Masterclasses van mensen uit de industrie
- Je bent super dichtbij de praktijk dankzij founder film- en animatiestudio REDRUM
Na het volgen van de Documentary Academy kun je zelf aan de slag als documentairemaker, Je snapt beter wie je bent als maker en snapt hoe je een documentaire invult en opbouwt zowel technisch als gevoelsmatig. Je hebt basiskennis opgedaan van monteren in Premiere Pro en leert de basis van hoe video en geluid goed af te werken. Je weet hoe je op een ethische manier interviews afneemt en de verantwoordelijkheid die je draagt als maker naar zowel de mensen die je aan het woord laat in, als de onderwerpen die je kiest voor, je documentaire. Benieuwd wat onze studenten hebben gemaakt? Bekijk onze alumni page.
Studeren met voordeel
Als student word je automatisch lid van de Reds Community en daardoor studeer je altijd met voordeel. Welke dit zijn? Die lees je hieronder!
- Bouwen aan je portfolio en skills
- Lid van de Discord Reds Community waar opdrachten en vacatures worden gedeeld en het belangrijkste: je een connectie hebt met een diverse groep aan creatieven en mede-studenten
- Je krijgt levenslang gratis toegang tot onze maandelijkse masterclasses
- Gratis toegang tot ons tweejaarlijkse netwerkevenement: Redfest
- Je bent super dichtbij de praktijk dankzij founder film- en animatiestudio REDRUM
- Toegang tot wekelijkse bootcamp met studenten en collega's
- 10% korting op een sportabonnement bij Vondelgym
- 20% korting bij Budgetcam
- Huur een werkplek bij Reducations en REDRUM met korting
Toelating + benodigdheden
Aan de opleiding Documentary worden geen specifieke vooropleidingseisen gesteld. Kennis en kunde (een beetje dan) van filmen en editen is wenselijk. De opleiding begint met een korte opfris/introductie van werken met Adobe Première Pro. Het is een intensieve opleiding, van 20 lessen verdeeld over een half jaar, de docenten raden aan om de weken waarin je geen les hebt te gebruiken om aan je projecten te werken. Variërend waar we zijn in het blok is het verstandig om 1 tot 2 dagen per week te blokkeren om aan je huiswerk te werken. Wij faciliteren de licentie voor Premiere Pro, waar je gedurende de opleiding gebruik van kunt maken. Het is belangrijk dat je over een laptop beschikt met de juiste specificaties om de opdrachten in Premiere Pro uit te kunnen voeren. Bekijk hier de specs. Tip: vraag een kleine dasspelmicrofoon voor je verjaardag; die is heel waardevol om te hebben tijdens de opleiding! Studenten dienen te werken met eigen materiaal.
Docent
Tijdens de Documentary Academy krijg je les van twee Industry Professionals, waaronder Brian den Hartog en Anne van Campenhout.
Anne van Campenhout haalde haar Audiovisuele Media bachelor op de HKU in 2011 en haar masters diploma Creative Design for Digital Cultures op The Open University UK 2011. Sindsdien regisseert ze documentaires voor (inter)nationale omroepen en commerciële doeleinden. Af en toe maakt ze een uitstapje naar televisie en videokunst. Anne staat regelmatig voor de klas en geeft gastlessen op de HKU, NHTV Breda, Herman Brood Academie, Open Studio Saxion en Lanstede. Ook geeft Anne workshops over ‘Film Analysis’ op het IDFA en Eye Film Museum en ‘Film maken’ voor Cinekid. Verder doet ze aan coaching via verschillende organisaties voor beginnende filmmakers in Tanzania, Kenya en Zambia. Anne is een echte documaker in heart en soul, zij is de creative skillmaster waar je van wil leren! In maart 2023 gaat zij Documentary Academy geven en deelt hierin al haar ervaring met haar studenten.