De Gelderlander over de start van REDUCATIONS

Het Edese Redrum start komend schooljaar als eerste filmbedrijf in Nederland een eigen opleiding. Reducations is bedoeld voor iedereen die een sprankeling in de ogen krijgt bij filmen of animeren, maar nog geen portfolio heeft.

Lees hier het interview op de website van de Gelderlander.

De hoge drempel naar de filmwereld stap je over in Ede

EDE - Het Edese Redrum start komend schooljaar als eerste filmbedrijf in Nederland een eigen opleiding. Reducations is bedoeld voor iedereen die een sprankeling in de ogen krijgt bij filmen of animeren, maar nog geen portfolio heeft.  

 
Mathilde van Ravensberg 17-04-18, 15:08 Bron: De Gelderlander
 

De nieuwe studenten kunnen bij de opleiding kiezen voor film óf animatie. De opleidingen zijn kort, een half jaar, deeltijds en worden in kleine klasjes aangeboden. 

Aan de studie hangt een stevig prijskaartje: zo’n 4.500 euro.  Maar de opleiding is het geld waard’’, zegt Carlijn Pluijmakers-Emmen, partner bij Redrum. ,,Na de studie gaan de studenten de deur uit met een stevig portfolio. Ze hebben daardoor meer kans op een baan bij film- en animatiebureaus. Het is zelfs niet onwaarschijnlijk dat een student bij Redrum blijft hangen.’’

Stijl

Producties in de multimediale wereld zijn tegenwoordig van een zo hoog niveau, dat het steeds moeilijker is voor starters om direct aan de bak te kunnen in de multimedia-wereld, menen ze bij Redrum.

Reguliere Mbo- en Hbo-opleidingen zijn wat meer gericht op de basis , aldus Pluijmakers. Studenten zijn breed opgeleid in film of animatie maar ze missen verdieping. ,,Het ontbreekt hen aan een eigen stijl, waardoor een portfolio niet uitsteekt boven het gemiddelde. Stijl zit vaak in kleine dingetjes. Bijvoorbeeld kadrering: hoe positioneer je de camera, welke beelduitsnede neem je. Bij animatie kun je het verschil maken in kleurgebruik of te kiezen voor bepaalde typografie.” 


Dirk

Redrum, spiegelwoord voor Murder, zetelt sinds kort in een van de monumentale paardenstallen op het voormalige kazerneterrein in Ede. Het bureau specialiseert zich in de combinatie van film met animatie. De commercial voor supermarktketen Dirk, met het groeiende roze varkentje, is een van de meest recente producties van Redrum.

Shining

We vinden het leuk om mensen zichzelf te zien ontwikke­len

De oprichters van het mediabedrijf zijn fan van de filmklassier The Shining naar het boek van Stephen King. ,,Regisseur Stanley Kubrick sprak ons aan. Met name door zijn manier van filmen”, vertelt Carlijn Pluijmakers-Emmen. De film- en animatiestudio begon in 2009 op een zolderkamer in Ede. Partner Pluijmakers kwam uit de accountancy, de andere twee partners, Ed van Hout en Christiaan Kuipers, kwamen uit de televisiewereld. 

Dertig werknemers telt het bedrijf nu; een mix van schrijvers, casting directors, cameramannen, animatoren, sounddesigners, grafisch vormgevers en regisseurs. Iedere dag worden er nieuwe concepten uitgewerkt voor nationale maar ook internationale opdrachtgevers. ,,Klanten benaderen ons om de combinatie tussen film en live actions met animaties”, vertelt ze.  Alles wordt in eigen huis gemaakt.

Gemiddelde leeftijd 25

De gemiddelde leeftijd bij het bedrijf is 25, maar als oudere kun je ook nog best meekomen, stelt Pluijmakers gerust. ,,Mits je wel dagelijks actief blijft in een werkomgeving. We vinden het leuk om mensen zichzelf te zien ontwikkelen. Je krijgt bij ons veel vrijheid.”

In het nieuwe pand zitten alle medewerkers gezamenlijk te werken aan een lange, centrale tafel. De rust is opvallend; de meesten zitten met koptelefoon op, geconcentreerd achter hun enorme beeldschermen. ,,Deze centrale tafel is ook handig voor mij om in de gaten te houden wat er speelt. Meerdere mensen werken bijvoorbeeld aan een animatie, maar moeten daarin wel dezelfde stijl aanhouden. We kijken met elkaar mee en leren van elkaar.” Op 16 mei is de officiële opening van het nieuwe bedrijfspand, met een minifestival met eigen films van Redrum, een dj en diverse foodtrucks.