Column schrijven

3 lessen I Ooit een column gelezen en gedacht: podver, dat wil ik ook doen? Ooit iets meegemaakt waarvan je dacht: oeh, dit zou het goed doen in een column, maar hoe schrijf ik het op? Of brandt er een vlammende betoog in je dat de hele wereld zou moeten horen? Een goede column schrijven is veel zeggen met weinig woorden en dat is een vak apart. Tijdens deze 3-daagse shorty ga je samen met Floor Bakhuys Roozeboom, al schrijvend en schrappend op zoek naar de columnist in jezelf.

Programma 

Veel mensen houden ervan om columns te lezen en veel mensen dromen ervan om ze ooit te schrijven. Want een goede column is een traktatie voor de lezer, een cadeautje van taal. Een goede column vermaakt, ontroert, prikkelt, provoceert, biedt herkenning of zet aan het denken. En soms zelfs allemaal tegelijk. Maar hoe schrijf je nou een goede column? Hoe verpak je een mening op een verrassende manier? Hoe vertel je een persoonlijke anekdote zo dat hij ook voor anderen mensen betekenis krijgt? Hoe maak je het universele persoonlijk en het persoonlijke universeel? Hoe laat je je eigen stem voor je werken? 

Tijdens deze shorty leer je columns schrijven door het gewoon te doen. Je gaat aan de slag met columns in verschillende stijlen en vormen: van een betoog en een anekdote tot een portet. Het theoriegedeelte geeft je de goedgevulde gereedschapskist waardoor je zelf steeds zelfverzekerder aan je tekst leert klussen. En in de les gaan we samen aan de slag om via tips, trics en feedback jouw columns nóg beter te maken. Je leert schrijven, schrappen, schaven. En bovendien leer je je eigen ervaringen, gedachten, meningen en gevoelens te benaderen als materiaal. 

Na deze 3 lessen: 

 •  Heb je 3 colums geschreven en geperfectioneerd 
 • Weet je wat een column goed maakt 
 • Kun je uit de voeten met verschillende vormen en stijlen 
 • Kun je met weinig woorden veel zeggen 
 • Weet je hoe je het universele persoonlijk maakt

Deze shorty is voor iedereen die z'n eigen teksten naar een hoger niveau wil tillen en die geniet van het sleutelen aan zinnen en het experimenteren met taal. Ontdekt de kracht van een verrassende woordkeuze, de valkuilen van clichés en leer doorzien doorzien wat jouw favoriete columnist nu eigenlijk zo goed maakt. In deze shorty wordt je uitgedaagd om te experimenteren en als schrijver je eigen stem te vinden. En vooral: te leren van elkaar.
 Of, als dit een Xenos-bordje met 'houserules' zou zijn: in deze lessen..
 ..delen we gul onze ervaringen
...leren we van elkaars hoogtepunten, blunders en feedback
... bestaan er geen fouten, alleen experimenten
...en benaderen we dit alles met de nodige zelfrelativering en humor. 

Studeren met voordeel 

Als student word je automatisch lid van de Reds Community en daardoor studeer je altijd met voordeel. Welke dit zijn? Die lees je hieronder!

 • Bouwen aan je portfolio en skilss 
 • Lid van de Discord Reds Community waar opdrachten en vacatures worden gedeeld en het belangrijkste: je een connectie hebt met een diverse groep aan creatieven en mede-studenten
 • Je krijgt levenslang gratis toegang tot onze maandelijkse masterclasses
 • Gratis toegang tot ons tweejaarlijkse netwerkevenement: Redfest
 • Je bent super dichtbij de praktijk dankzij founder film- en animatiestudio REDRUM
 • Toegang tot wekelijkse bootcamp met studenten en collega's
 • 10% korting op een sportabonnement bij Vondelgym
 • Huur een werkplek bij Reducations en REDRUM met korting

Toelating + benodigdheden 

Aan de opleiding Columns worden geen specifieke vooropleidingseisen gesteld. Een laptop of ander device is handig voor het schrijven van de teksten en maken van aantekeningen. Old school noteblok mag natuurlijk ook ;-).

Docent 

Floor Bakhuys Roozeboom gaat je alle tips en tricks geven als het gaat om copywriting. Journaliste voor Jinek, columnist voor JAN Magazine. Maar dat is niet alles! Ook maakt ze podcasts en is ze stemactrice. Het allerleukste: ze is onze oud-studente Voice Acting en nu dus ook docent! Hier vind je een overview van haar werk. 
 

Aanmelden Column schrijven

 • Bij een betaling in termijnen nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Let op! Je schrijft je hierbij definitief in voor de opleiding. Dit betekent dat je een betalingsplichting aangaat en officieel staat ingeschreven.

Oeps! Nog niet alles is goed ingevuld, kijk je het nog even na?