Character Design

14 lessen I Tekenfilms, animaties, stripfiguren en games, ze hebben allemaal een karakter die je meteen kan herkennen. Hoe komt het dat ze zo goed in het universum passen? Hier leer je alles over het designen van de meest creatieve karakter ontwerpen.

Programma 

Karakter design is het vertalen van karaktereigenschappen van het fictieve personage en dat visueel weergeven. Met andere woorden: Door het personage een uiterlijk te geven wat is verbonden aan hun verhaal en persoonlijkheid, breng je ze tot leven voor de kijker. 

Een karakter leer je door het verloop van de film, show of game steeds beter kennen. Wist je dat de eigenschappen van het personage al veel eerder in te schatten is?  Het uiterlijk van een animatie karakter is op een bewuste manier getekend. Denk bijvoorbeeld aan de vormen van het gezicht of het lijf. Al gekeken naar de onnatuurlijke kleur van het haar, huid of ogen? Misschien heeft het karakter wel een robot arm! De omgeving van een karakter wil al enorm veel vertellen over wie het karakter is of hoe ze erin uitstaan. Al deze interessante details en uiterlijke aankledingen kan jij bepalen als animator. Get your pencils: tijdens deze opleiding heb je zeker een geslepen potloodpunt nodig. 

Wat ga je leren: 

 • Mensen, dieren en dingen 
 • Anatomy, poses and expressions 
 • Background and enviorment 
 • kleurengebruik 
 • Briefing en concepten uitwerken
 • Porfolio bouwen

Na de opleiding ken je alle ins en outs om de animation richtlijnen te kunnen verwerken en outside de box te denken. Je teken en ontwerp skills hebben een boost gekregen. Je weet hoe je vanuit een briefing en pitch een karakter kan ontwerpen, film, commercial of advertising. Je weet hoe je een uniek en aangesloten karakter kan tekenen op basis van hun karakters-beschrijving. Je ziet details en kan de logica herkennen in de anatomie, expressies, houdingen en bewegingen. Hun leefomgeving weet jij passend vorm te geven naar de verhaallijn.

Studeren met voordeel 

Als student word je automatisch lid van de Reds Community en daardoor studeer je altijd met voordeel. Welke dit zijn? Die lees je hieronder! 

 • Bouwen aan je portfolio en skills
 • Lid van de Discord Reds Community waar opdrachten en vacatures worden gedeeld en het belangrijkste: je een connectie hebt met een diverse groep aan creatieven en mede-studenten
 • Je krijgt levenslang toegang tot onze maandelijkse masterclasses
 • Gratis toegang tot ons tweejaarlijkse netwerkevenement: Redfest
 • Je bent super dichtbij de praktijk dankzij founder film- en animatiestudio REDRUM
 • Toegang tot wekelijkse bootcamp met studenten en collega's
 • 10% korting op een sportabonnement bij Vondelgym
 • Huur een werkplek bij Reducations en REDRUM met korting 

​Toelating + benodigdheden 

Aan de opleiding Character Design worden geen specifieke opleidingseisen gesteld. De docent werkt vanuit Photoshop, sketchbook pro, Animation Procreate, we raden daarom aan om de basiskennis te beschikken voor de opleiding start. Daarnaast is een tekenblok met potlood gunstig om mee te nemen tijdens de lessen. Tekenervaring is gunstig maar zeker niet een must, je leert alles step by step!

Vind je animeren helemaal te gek en wil je meer leren, bekijk dan snel onze Animation Academy

Docent 

Saverio Wielkens is een character designer en art director uit Utrecht. Hij werkt in de animatie industrie sinds 2019 aan verschillende projecten, series, korte films, een feature film en advertising. Na zijn studies Game Design aan het Grafisch Lyceum en Animatie aan Artez Zwolle is zijn animatie vuurtje aangewakkerd. In het bijzonder het ontwerpen van karakters. ‘We ervaren verhalen vanuit het oogpunt van karakters, daar zit mijn fascinatie’. 
Het is hem niet vreemd om in de trein zijn medepassagiers te tekenen; observeren hoort namelijk grotendeels bij het tekenvak. Zijn ontwerpen of illustraties hebben typerend kleurgebruik. Binnen het kleurgebruik probeer hij vaak te kijken hoe ver hij kan gaan. 'Je ogen mogen best even pijn doen soms, haha’. 
 

Aanmelden Character Design

 • Bij een betaling in termijnen nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Let op! Je schrijft je hierbij definitief in voor de opleiding. Dit betekent dat je een betalingsplichting aangaat en officieel staat ingeschreven.

Oeps! Nog niet alles is goed ingevuld, kijk je het nog even na?