BLOG: De consequenties van het stoppen met het STAP-budget

Voor leergierig Nederland.

Er moet me als ondernemer, creatief ondernemer, student of life, onderwijsmaker, werkgever en moeder iets van het hart. Ik gebruik deze wensote nooit als dagboek maar deze kwestie gaat niet alleen mij en mijn missie aan, maar ook de dromen van anderen. 

Deze week werd aangekondigd dat ministers Karien van Gennip en Dennis Wiersma mogelijk een streep willen zetten door het dit jaar in het leven geroepen STAP-budget van €1000,00 per persoon per jaar. Dit budget kwam tot stand als alternatief op het afschrijven van opleidingskosten middels je belastingaangifte met een maximum van €15.000,00. Een dubieus groot verschil als je het mij vraagt, maar mogelijk positief voor mensen met een kleinere beurs. De komst van het STAP-budget werd echter met dusdanig veel bombarie geïntroduceerd dat het mensen ook alert maakte op een leven lang leren. Dat was natuurlijk een prachtige winst en de insteek van de overheid begon eind dit jaar echt zijn intrede te doen in de hoofden van leergierig Nederland. Top! Reducations zorgde er natuurlijk voor dat alle extra certificaten behaald werden, zodat ook bij ons dit STAP-budget kon worden ingezet om onze studenten minder studieschuld te bezorgen. Uren en uren bestierden we opnieuw de paarse krokodil om in de lijst te mogen komen van aanbieders… 

Dat er nu na een paar maanden, 3 weken voor de deadline, een streep gaat door de komende periode en er wordt gesproken over afstel omdat de overheid blijkbaar de illusie heeft mensen naar krapteberoepen te kunnen dwingen, maakt dat ik nu wel eens van me wil laten horen. Hoeveel impact we maken. Hoeveel geld we investeren in onze school. Hoe hard we werken aan een gezondere arbeidsmarkt en laten zien hoe je een wèl optimaal functionerende en inclusieve school kunt creëren. Ik zie hoe gelukkig mensen worden van nieuwe dingen leren. Connecten met mensen die hetzelfde denken. Of juist net een beetje anders.

Met onze Creative Academy Reducations hebben we de afgelopen vier jaar gebouwd aan een nieuwe vorm van onderwijs. Modulair leren in kleine klassen, gegeven door de beste industry professionals en écht actueel en heel erg nodig onderwijs. Met mensen in de klas vanuit allerlei hoeken tussen de 16 en nu 66 jaar. Vanuit onze creative agency zien we de veranderingen in de markt als eerste en spelen daar meteen op in. We zijn van 2 naar 40 opleidingen gegroeid en investeren alles zelf. Ieder lesplan dat geschreven wordt, iedere opleiding die elk half jaar wordt herzien, het aantrekken en inhuren van de meest toffe en relevante professionals en iedere sessie die we gratis geven ter inspiratie aan het regulier onderwijs. We zijn inmiddels een school waarmee we al duizenden levens in positieve zin hebben veranderd. Waar we een stepping stone zijn en organisaties en mensen sneller laten groeien. Wij delen actuele kennis, wij geven mensen het vuurtje terug dat ze misten, faciliteren kansen op een nieuwe horizon, een skills upgrade en dragen serieus bij aan duurzame inzetbaarheid, well-being en werkgeluk.

Als Reducations vallen we vaak tussen wal en schip: we zijn (bewust) geen onderwijs instituut dat door de overheid wordt gesubsidieerd omdat we dan vertraagd worden en niet meer de voorlopers functie kunnen vervullen. We zijn een particuliere onderwijsaanbieder die alle kosten zelf draagt met behulp van onze agency REDRUM, en dus, in de ogen van de overheid: een commercieel bedrijf. Hierdoor hebben we al de nodige hordes moeten nemen om onszelf van een plek te voorzien in educatie aanbiedend Nederland terwijl gesubsidieerde scholen de ene na de andere subsidie daar bovenop binnentikken… Heb ik me al (een soort van) bij neergelegd. Geen probleem, zelf voor gekozen en door de investering in educatie zijn we de eerste social enterprise agency. Ook leuk! Nu iedere vorm van ondersteuning voor studenten om te leren door de overheid dreigt weg te vallen, gaat de schoen echter wèl wringen.

Wij bieden een optie voor elke Nederlander (en Belg :)) die zijn of haar weg niet kan vinden in het onderwijssysteem zoals het nu is, voorkomen enorme studieschulden (je leert alleen wat je echt nodig hebt op dat moment en werkt ernaast) en laat mensen laagdrempelig doorontwikkelen op iedere leeftijd. En dat is toch wat we willen? Een leven lang leren. Minder burn-outs. Meer werkgeluk. Meer goed opgeleid personeel. Duurzame inzetbaarheid. Onze economie nu en in de toekomst bij blijven benen.

Ik zou graag de discussie willen aangaan met de minister om het belang van leren gedurende je hele carrière (en het liefst zelfs ook daarna) en vooral dat keuzevrijheid jezelf te blijven ontwikkelen in welk beroep dan ook altijd haalbaar zou moeten zijn. Juist ook voor mensen wiens budget niet altijd toereikend is. Bijvoorbeeld door de torenhoge studieschuld die is opgebouwd door de vier jarige studie waarin je vastzat en stoppen geen gunstige mogelijkheid was. En zelfs ook nog voor het werkveld waarin je nu eigenlijk niet wíl werken. Om er maar eentje te noemen. 

Met dit gezegd te hebben, kun je mijn zorgen wellicht wel voorstellen wat het stopzetten van een leerbudget vanuit de overheid doet. Op deze manier blijven we vastzitten in een ongelukkige generatie wiens kansen en mogelijkheden zover worden ingeperkt dat ze niet optimaal presteren. Dat leren een elite kwestie wordt. Dat we door deze kortzichtige ingrepen juist vertragen. Dat je mensen niet kunt dwingen naar een krapteberoep als er in die sector geen serieuze veranderingen plaatsvinden. Dat mensen een kans wordt ontnomen die ze juist weer uitzicht gaf. Dat zelfs mijn kinderen nog in het schoolsysteem terecht komen dat al zolang niet optimaal werkt.

Ik ben benieuwd hoe andere ondernemers, collega’s, studenten, STAP-gebruikers en iedereen die niet om zijn mening verlegen zit hierover denken. Is dit een interessante discussie voor het grote goed? Eva Jinek, de Volkskrant, Het Parool misschien willen jullie weleens in dit onderwerp duiken.

Liefs, 

Carlijn Pluijmakers - Emmen